marți, 20 aprilie 2010

Cum a creat Dumnezeu lumea

"Epifanie l-a luat cu el pe fericitul Andrei si au mers impreuna la Biserica Sfantului Mare Mucenic Agathonic.Dupa ce s-au asezat intr-un loc linistit,langa Aghiazmatar,tanarul l-a intrebat:
-Spune-mi,care este prima zidire a lui Dumnezeu?Vreau mult sa te ascult.Semeni cu izvorul din care curge miere si lapte.
-Dumnezeu -a raspuns Cuviosul-a existat de la inceput,exista si va exista impreuna cu Fiul si Cuvantul Cel fara de inceput si cu Prea Sfantul si de viata facatorul Sau Duh.Nici una dintre zidiri nu a existat.Imparatea numai o tacere si o liniste intertreimica.Deoarece Dumnezeu n-a voit sa limiteze binele intru Sine Insusi,S-a gandit sa creeze lumea si sa-i faca bine,revarsand asupra ei nesfarsita Sa bunatate.Asadar a spus:Sa se creeze veacurile;si cu Cuvantul s-au creat indata.Cuvantul este Fiul Cel Unul-Nascut,care S-a nascut mai inainte de veci din Tatal,fara sa-si schimbe firea Sa dumnezeiasca.El insusi S-a facut temelia pe care s-au intarit nesfarsitele veacuri si El insusi le-a desavarsit.Asadar,El este temelia creatiei,dar in acelasi timp nu inceteaza a fi si Dumnezeu Cuvantul,unit cu Tatal.De altfel,El insusi,cand a venit plinirea vremii,S-a facut om pentru noi din fecioara Maria.
-Explica-mi mai adanc-a spus Epifanie -care este ipostasul veacurilor.
-Este nesfarsita lor prelungire,adica neintrerupta succesiune a timpurilor si nemarginirea anilor.Esenta lor este un duh foarte frumos si minunat,care se fixeaza pe toata intinderea sa in sapte semne(puncte),adica se imparte in opt perioade de timp.
De la veacuri au luat minte oamenii si ingerii.Si veacurilor le-a dat Domnul pornirea pentru calatoria lor neintrerupta,veacurile ne indeamna sa umblam si noi intr-acelasi chip.
Aceasta calatorie a lor are inceput,sfarsit insa niciodata.A luat si Adam de la inceput acest drum al veacurilor,dar pana astazi nu a putut depasi veacul al saptelea.Nu a putut din pricina noastra,deoarece,ca urmasi ai sai cu acelasi sange,suntem la fel cu acela,si calatoria noastra este comuna.Pana astazi adica nu s-au implinit cele sapte veacuri ale acestei lumi,pe care noi le masuram cu anii.Cand se vor implini,Cel Prea Inalt va ridica un vant infricosator in toata lumea.Atunci se vor impreuna oasele oamenilor si se vor lipi in chip armonios unul cu altul.Peste ele se vor intinde nervii si dupa aceea carnurile;si fiecare suflet,care a fost dezlegat de trupul sau cel stricacios,il va primi nestricacios.
Atunci va trambita un inger cu o trambita infricosatoare si se va cutremura lumea.Mormintele se vor deschide,mortii vor invia intru clipeala ochiului si se va cobori Judecatorul ,Care va rasplati fiecaruia dupa faptele sale.Atunci va incepe veacul al optulea,precum zice Solomon:Fa parte la sapte si la opt;(Eccl.11,2).Acest veac nu va avea sfarsit.Pe cei drepti ii va aduce in veselia cea nespusa si in odihna cea vesnica.Dupa invierea mortilor,oamenii vor deveni nestricaciosi si nemuritori,raiul vesnic,iadul-nesfarsit si veacul acela ,netrecut.De altfel,cuvantul veac inseamna,in sens propriu,ceea ce se intinde continuu spre nemarginire si spre nesfarsit,fara sa aiba o margine sau sfarsit.
-De vreme ce veacurile sunt prima creatie a lui Dumnezeu,care este a doua?-a intrebat Epifanie
-A doua sunt cetele ingeresti.Pentru ca Cel Prea Inalt este netrupesc,a creat mai intai lumea cea nemateriala,intelegatoare si netrupeasca,pe care o inconjoara si o tine alaturi de El.
-Cetele ingeresti au fost create in acealsi timp toate o data,sau in mod succesiv,una dupa alta,precum zidirea materiala?
Ar fi putut Dumnezeu,cu un cuvant al sau,sa puna inaintea infricosatorului tron al Dumnezeirii Sale celei nemarginite,toate legiunile ceresti impreuna.Insa a fost bunavoirea Sa sa le creeze in mod succesiv,una dupa alta,exact ca si zidirile cele vazute ale acestei lumi.Astfel,dupa ce a intregit,precum am spus,duhul preafrumos al veacurilor,a luat din acest duh si a creat Preacuratele Puteri ceresti,dupa cum a luat din pamant si a creat trupul omenesc.
Mai intai a plasmuit Heruvimii,Serafimii si tronurile,dupa aceea Domniile,Stapaniile si Puterile,iar la sfarsit Incepatoriile,Arhanghelii si Ingerii.Capeteniile miilor si alte zecilor de mii de Puteri ceresti fara de trup sunt Mihail,Gavriil,Uriil,Rafail si Salatiil.Ultimul era satana,care a cazut din cer.Preaspurcatul nu a cazut deoarece nu s-a inchinat lui Adam,dupa cum palavragesc unii ,caci omul inca nu fusese zidit.A cazut deoarece a invidiat Slava Domnului si s-a gandit sa intemeieze o imparatie a sa dimpreuna cu ceilalti ingeri lepadati.Caci a spus:Voi aseza tronul meu...sui-ma-voi deasupra norilor si asemenea cu Cel Prea Inalt voi fi;.(Is.14,13-14).
Astfel Dumnezeu l-a surpat din cer jos,impreuna cu toata ostirea sa,cu care a facut aceste planuri.In locul lor urca ceata oamenilor mantuiti,care vor implini a zecea ceata ingereasca.
Cetele pe care le-a creat Dumnezeu sunt atat de numeroase,incat este cu neputinta a se socoti cu masuri omenesti.De altfel ,de aceea a spus Domnul Apostolului Petru in timpul Patimii:Sau ti se pare ca nu pot sa rog pe Tatal Meu si sa-mi trimita acum mai mult de douasprezece legiuni de ingeri?;(cf.Mat.26,53)
-Care este a treia creatie a lui Dumnezeu?
-Bezna si haosul,intunericul si apa,focul ,ceata si cele mai dedesupt.Apa nu era adunata intr-un loc,ci se afla intr-o continua miscare:Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor;(Fac.1,2).
Acest duh nu era Duhul Sfant ,precum sustin unii,ci a fost creat dupa vanturi."

SFANTUL ANDREI CEL NEBUN PENTRU HRISTOS-Editura Evanghelismos 2002

Un comentariu:

  1. „Benjamin Briel Lee a fost foarte profesionist în orice moment, ținându-mă la curent cu tot ce se întâmpla, dacă aveam întrebări, el era întotdeauna disponibil să răspundă. Aceasta a fost prima mea achiziție de locuințe, nu știam prea multe despre procesul de împrumut, el a făcut foarte ușor să înțeleagă lucrurile despre care aveam întrebări. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu el. ”
    Este un agent de împrumut care lucrează cu un grup de investitori care sunt dispuși să finanțeze orice proiect sau să vă împrumute orice sumă cu o dobândă foarte scăzută. Contactați Benjamin Briel Lee E-mail: Lfdsloans@outlook.com
    Numărul aplicației Whats: + 1-989-394-3740.

    RăspundețiȘtergere