joi, 1 aprilie 2010

Cu ce a gresit Danion Vasile?

In conferinta de la Oradea ,pe care sper sa o pot posta in urmatorul articol fratele Danion Vasile face unele afirmatii grave privitoare la calendar,si modul in care ar trebui sa ne situam noi fata de aceasta problema.
Pozitia sa a fost criticata de Astradom Oradea,iar Danion le-a raspuns pe blogul lui Saccsiv si Apologeticum.
Concluzia mea este urmatoarea: Desi tema conferintei era alta,fratele Danion a tratat tema calendarului o buna parte din timp,spre final si a facut multe afirmatii care efectiv nu pot sa le accept.Parintele Cleopa a mintit,Arsenie Boca s-a inselat,Ioanichie Moroi a avut o vedenie falsa,Patriarhul Teoctist are multe actiuni si afirmatii eretice...etc Nu voi analiza in acest articol toate afirmatiile pentru ca l-as lungi foarte mult ci voi puncta cateva lucruri.
1.Desi schimbarea calendarului a fost un lucru rau,nu asta este prioritatea Bisericii in aceste timpuri,practic nu ne mai putem intoarce la calendarul vechi fara mari tulburari care ar face mai mult rau decat bine
2.Calendarul nu este o dogma,deci schimbarea lui nu a insemnat schimbarea vre-unei dogme a Bisericii
3.Schimbarea calendarului s-a facut ca urmare a unor presiuni puternice din afara,a fost un compromis necesar,un act politic
4.Atitudinea cea mai buna in momentul de fata a fost arata de un parinte care a spus "Ramanem cu ce avem"

Ce ma deranjeaza in conferinta lui Danion Vasile este apelul lui la anumiti Sfinti Parinti citati de el,care fara a le nega autoritatea de catre mine,ii interpreteaza dupa capul sau.Si ajunge la concluzia ca cei de pe stil nou,adica noi,riscam sa ne pierdem mantuirea!!! A fost intrebat de cineva: Si noi la care Biserica sa mergem? Si el a raspuns ca Maxim Marturisitorul a lipsit cativa ani de la Liturghie ,datorita ereticilor din vremea sa..Adica ce concluzie sa tragem? Sa nu mai mergem la Biserica?!!! Si apoi ,dupa ce creeaza acesta confuzie in capul nostru,spune: "Eu nu va ofer solutii,ci doar cateva repere"...Multumim de asa repere ,care mai rau te innoada...Sa nu putem intelege oare ca schimbarea calendarului nu este o erezie? Sa nu putem intelege ca nu acesta este un scop si un motiv de lupta ?
Eu cred ca Danion ar trebui sa faca referire nu numai la acei Sfinti Parinti pe care ii citeaza des,ci si la cei din Filocalie,la Sfantul Vasile cel Mare,la Sfantul Isaac Sirul etc si sa nu nege sau sa atace autoritatea parintilor Cleopa,Ioanichie Moroi,Arsenie Boca,care au format generatii intregi ...Parintele Cleopa a fost pentru mine abecedarul duhovnicesc,el mi-a pus bazele credintei ortodoxe...
Sa ne rugam pentru Danion sa aiba discernamant,dreapta judecata si sa nu treaca la stilisti.
Sunt multe de spus,daca vor fi comentarii voi reveni si cu alte precizari ...Va voi da mai jos doua pareri de pe alte bloguri pe acest subiect:
http://blog.pustniculdigital.info/articole/50/
http://emilia-corbu.blogspot.com/2010/03/danion-si-ispita-risipirii.html
Cititi si punctul de vedere al lui Paisie Aghioritul :
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/09/07/cuviosul-paisie-aghioritul-si-cele-doua-rani-opuse-ale-bisericii-de-azi-ecumenismul-si-stilismul/
care este foarte clar si ar trebui sa lamureasca problema tuturor celor care se afla in confuzie.....Chestiunea calendarului nu este una dogmatica!!!!
De asemenea de citit comentariile de pe Apologeticum si Saccsiv...

25 de comentarii:

  1. Draga frate, din discursul tau reiese ca ce nu e dogmatic e schimbabil!

    Din cate stiu eu, nici muzica psaltica nu este dogma. Daca de maine am incepe sa reformam si in loc de cantareti aducem un dj care sa puna house? Ce zici?

    Preotul, in loc de hainele sale preotesti, sa slujeasca in maieu si chiloti?

    Impartirea asta scolastica, dogme importante, dogme neimportante, canoane vechi, canoane noi, tipic, s.a.m.d. este straina Ortodoxiei!
    Influenta apuseana se vede clar in articolul de sus!


    Schimbarea calendarului s'a facut datorita masonilor si a fost primul pas ecumenist!
    Citeste enciclica din 1920 si vei vedea ca schimbarea calendarului n'a fost facuta din "motive astronomice", asa cum tuna pr Cleopa, ci pentru a apropria Ortodoxia de apusul eretic!


    Uite ce zicea acest IPS din ROCOR, Inochentie al Pechinului in secolul trecut:

    "Nu există nimic în Biserică care să fie fără importanţă, pentru că în fiece rânduială s-a întrupat Duhul lui Dumnezeu, Care este Viaţa şi respiraţia Bisericii. Cei ce îndrăznesc să se ridice împotriva aşezămintelor şi a legilor Bisericii, întemeiate pe Sfintele Scripturi şi Sfânta Tradiţie, aceia se ridică împotriva Duhului lui Dumnezeu, şi, chiar prin asta, ei arată tuturor celor ce au ochi de văzut, ce duh îi poartă. Este demn şi drept ca Biserica să pronunţe împotriva lor anatema…"

    http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/07/13/scrisoare-deschisa-catre-toti-credinciosii-bisericii-lui-hristos-care-pastreaza-cu-credinciosie-nestramutata-calendarul-ortodox-si-predaniile-uneia-sfintei-sobornicesti-si-apostolesti-biserici-1929/



    Schimbarea calendarul ESTE EREZIE! Uite ce spunea Patriarhul Ierusalimului in marturisirea sa de credinta in 1670:

    "Secolul al XVI-lea a născut patru fiare înfricoşătoare: erezia lui Luther, a lui Calvin, a Iezuiţilor si EREZIA NOULUI CALENDAR, ce a fost osândită de o hotărâre a Soborului întrunit la Constantinopol, în anul 1593."

    http://logos.md/2007/12/21/istoria-schimbarii-calendarului-bisericesc-ii/



    Cat despre vedenia pr Ioanichie Moroi, acesta a fost cu adevarat o falsa minune. Se stie ca daca Ioanichie daca nu facea "ascultarea" ar fi fost evacuat...

    Ai auzit de minunea de la Athena din 1925, cand de sarbatoarea Sfintei Cruci PE VECHI, s'a aratat Sfanta Cruce pe cer?

    Dar de minunea Cuviosului Boris de la Vaalam? Maica Domnului i-a spus clar: Tine Predania Sfintilor Parinti daca vrei sa te mantuiesti si nu'i asculta pe acesti destepti!

    Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DANION SPUNE ADEVARUL ,STILUL VECHI E CREDINTA CEA DREAPTA

      Ștergere
  2. Draga frate intru Hristos!
    Ar fi bine daca nu ar fi aceasta dezbinare intre noi.
    Afirmatia ca nu este calendarul dogma este a parintelui Cleopa,nu a mea.
    Dupa mine si el este un Sfant Parinte de care trebuie sa ascult.Am crescut cu Cleopa,cu Patericul Romanesc,si cred in Biserica Ortodoxa actuala,BOR,nu datorita schimbarii calendarului,ci pentru ca atunci,ca si acum ,trebuia facuta ascultare pentru evitarea dezbinarii.
    Sa stii ,ca din experienta mea,nu din vorbele altora,nu am simtit nici o lipsa pana acum in Biserica,Sfintele Taine care s-au savarsit mi-au fost de folos,am folosit aghiazma,m-am impartasit si toate le-am simtit venind de la Dumnezeu.
    Asa cum si cartile pe care le-am citit de la Parintele Cleopa...
    Daca nu credeam in ceea ce am scris ,nu faceam acest lucru,pentru ca eu mi-am propus sa postez doar ceea ce cred eu cu adevarat,si putin din ce scriu sa fi probat si in practica.
    Oricum,Dumnezeu sa ne ierte pe toti,si sa praznuim Sfintele Pasti in liniste,pace si bucurie.
    Multumesc pentru comentariu

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru raspuns Daniel!

    Ei bine, parerea mea este ca scrierile Parintelui Cleopa, despre calendar, sunt gresite, vazand ca si Sfintii Parinti au avut anumite greseli!

    Pe net gasesti cate materiale vrei despre schimbarea calendarului!

    Cu Dumnezeu inainte!

    Cu Dumnezeu inainte!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am gandit la situatia creata : Eu nu am in vedere sa ma cert cu cei care au alte convingeri ca ale mele,fie stilisti, catolici,protestanti, de alte religii sau atei...,deci nu vreau sa polemizez cu tine Antonio,insa ma gandesc ca situatia lui Danion este ciudata,daca nu e multumit de BOR,sa treaca la biserica pe stil vechi.Credinciosii il cunosc ca facand parte din Biserica noastra,a fost hirotonit pe stil nou,deci cum poate propovadui altceva,ramand totusi in in tabara noastra..?!

    RăspundețiȘtergere
  5. a fost hirotonit pe stil nou?? e preot Danion Vasile??

    RăspundețiȘtergere
  6. Din cate stiu eu da,dar nu are o parohie a sa,cred ca mai slujeste din cand in cand la o Biserica din campusul studentesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Antonio
    Mie mi se pare ca macar parintele Mihail ti-a raspuns cum se cuvenea la toate dilemele tale. Daca nici acest raspuns nu te-a multumit, atunci poate ca nu de craspunsuri ai nevoie, nu? Iarta-ma, dar asa mi se pare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru anonim

    Da ,intr-adevar am gresit,Danion nu este preot.

    RăspundețiȘtergere
  9. mie mi se pare ca Danion
    vorbeste mult prea mult fata de cate fapte face concret

    Danion vorbeste la scara pantagruelica,
    dar in afara de a tine conferinte si a scoate carti la editura lui,
    nu vad la el si alt soi de activitate...
    niste fapte concrete ceva

    din vorbe prea multe se naste mandrie
    din fapte prea multe se naste smerenie

    o fapta concreta ar fi cum zice cineva mai sus
    sa treaca dom'le pe stil vechi
    si sa ne spuna ca el a tinut Craciunul 2010 pe stil vechi

    putea de exemplu, inainte sa inceapa toata tirada cu calendarul,
    sa ne zica:
    Domnilor, fratii mei intru Hristos, eu si familia mea, de azi ma impartasesc si tin Sarbatorile pe stil vechi.

    e ceva putred la Danion.
    poate ca nici el nu-si da bine seama...

    RăspundețiȘtergere
  10. Se vedea la Danion o lipsa de consistenta,dar nimei nu a comentat asa ceva,pentru ca evident se astepta de la acesta sa cresca duhovniceste ,este inca tanar si avea timp sa sporeasca.
    A fost o surpriza pentru toata lumea acea conferinta de la Oradea.Sa vedem ce pozitie va avea in continuare...Noi speram ca una buna.

    RăspundețiȘtergere
  11. stau si ma tot gandesc : Danion are dreptate !

    RăspundețiȘtergere
  12. DANION VASILE ARE PERFECTA DREPTATE.NU CONTEAZA CA NU E DOGMA(IN SFANTA TRADITIE NU AVEM NUMAI DOGME).CALENDARUL A FOST SCHIMBAT DE MASONI(SCOPUL:INTRODUCEREA ECUMENISMULUI IN SPATIUL ORTODOX).ACEI "MARI" DUHOVNICI AU FOST INSELETI IN PRIVINTA SCHIMBARII CALENDARULUI.VEDENIA PARINTELUI IOANICHIE MOROI SE CONTRAZICE CU SFANTA TRADITIE.NEOCALENDARISTII SUNT SCHISMATICI.PATRIARHIA ROMANA E SCHISMATICA SI ERETICA(NORMAL CA SI PATRIARHUL TEOCTIST ERA LA FEL.STITI CA SECTARUL TEOCTIST SUSTINEA FILIOQUE?NEOCALENDARISTII SUNT ANATEMIZATI SI FII AI PIERZARII.ZICI CA A FOST UN COMPROMIS NECESAR, UN ACT POLITIC.RATACIT ESTI.VORBESTI CA IEZUITII.NEOCALENDARISTII SUNT SUB ANATEMA,SUNT IN AFARA BISERICII,SUNT FIII ANTIHRISTULUI.CALENDARUL A FOST SCHIMBAT DE MASONERIE(SCOPUL A FOST INTRODUCEREA ECUMENISMULUI IN LUMEA ORTODOXA).ECUMENISMUL ESTE CREAT DE MASONERIE(SECTA SATANICA).PATRIARHUL MELETIE METAXAKIS(MASON CU GRADUL 44)A FOST UNUL DINTRE INAINTEMERGATORII LUI ANTIHRIST. http://hristofor.wordpress.com/2010/06/02/congresul-pan-ortodox-din-1923-si-inventarea-calendarului-nou-iulian/ http://hristofor.wordpress.com/2010/07/03/sfteofanpoltava_nou-calendaristi/#more-1872

    RăspundețiȘtergere
  13. Cu un secol în urmă, Sfântul Cuvios Kukşa, stareţul de la Odesa proorocea şi în acelaşi timp poruncea: „Nu peste multă vreme va avea loc Sinodul Ecumenic (al VIII-lea), numit “sfânt”. Însă acest Sinod nu va fi cel de-al optulea, fiind o adunătură de necredincioşi. În cadrul lui toate credinţele se vor uni în una. Posturile vor fi anulate, călugăria anulata, călugărilor şi episcopilor li se va permite să se căsătorească, iar preoţilor, să se recăsătorească. Noi însă nu trebuie să acceptam aceste schimbări. Stilul Nou (adică noul calendar gregorian) va fi introdus in toata Biserica Universala. Fiţi cu luare aminte! Străduiţi-vă să mergeţi la Bisericile lui Dumnezeu acum, cât ele sunt încă ale noastre. Va veni vremea când nu le vom mai putea frecventa. Numai cei aleşi vor înţelege ce se întâmplă. Pe oameni îi vor obliga să se ducă la biserica apostată; însă, nu trebuie să mergem într-acolo în niciun caz. Va rog, rămâneţi în Credinţa Ortodoxă până la ultima suflare şi aşa vă veţi mântui” („Pravoslavnâi Simbirsk” Nr. 21-22/1998). După schimbarea calendarului, cei care nu l-au acceptat, în plină persecuţie s-au adunat noaptea pentru a prăznui Înălţarea Sfintei Cruci. Credincioşii erau pregătiţi să stea aproape toată noaptea, pentru a participa în ascuns la praznic, pe muntele Hymettus, lânga Holargos . Aprope de ora 23:30 pe cer a apărut o Cruce mare, foarte albă, strălucitoare, care a luminat mănăstirea pe o raza de un kilometru, demonstrând că Dumnezeu vrea ca praznicele sa fie urmate şi ţinute după calendarul iulian. Acestă minune a fost observată nu numai de vechii-calendarişti, dar şi de ofiţerii de poliţie, care sosiseră să împrăştie mulţimea... (Ziarul "Skrip", Septembrie, 1925)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu un secol în urmă, Sfântul Cuvios Kukşa, stareţul de la Odesa proorocea şi în acelaşi timp poruncea: „Nu peste multă vreme va avea loc Sinodul Ecumenic (al VIII-lea), numit “sfânt”. Însă acest Sinod nu va fi cel de-al optulea, fiind o adunătură de necredincioşi. În cadrul lui toate credinţele se vor uni în una. Posturile vor fi anulate, călugăria anulata, călugărilor şi episcopilor li se va permite să se căsătorească, iar preoţilor, să se recăsătorească. Noi însă nu trebuie să acceptam aceste schimbări. Stilul Nou (adică noul calendar gregorian) va fi introdus in toata Biserica Universala. Fiţi cu luare aminte! Străduiţi-vă să mergeţi la Bisericile lui Dumnezeu acum, cât ele sunt încă ale noastre. Va veni vremea când nu le vom mai putea frecventa. Numai cei aleşi vor înţelege ce se întâmplă. Pe oameni îi vor obliga să se ducă la biserica apostată; însă, nu trebuie să mergem într-acolo în niciun caz. Va rog, rămâneţi în Credinţa Ortodoxă până la ultima suflare şi aşa vă veţi mântui” („Pravoslavnâi Simbirsk” Nr. 21-22/1998).

    RăspundețiȘtergere
  15. După schimbarea calendarului, cei care nu l-au acceptat, în plină persecuţie s-au adunat noaptea pentru a prăznui Înălţarea Sfintei Cruci. Credincioşii erau pregătiţi să stea aproape toată noaptea, pentru a participa în ascuns la praznic, pe muntele Hymettus, lânga Holargos . Aprope de ora 23:30 pe cer a apărut o Cruce mare, foarte albă, strălucitoare, care a luminat mănăstirea pe o raza de un kilometru, demonstrând că Dumnezeu vrea ca praznicele sa fie urmate şi ţinute după calendarul iulian. Acestă minune a fost observată nu numai de vechii-calendarişti, dar şi de ofiţerii de poliţie, care sosiseră să împrăştie mulţimea... (Ziarul "Skrip", Septembrie, 1925)

    RăspundețiȘtergere
  16. http://sf-glicherie.blogspot.com/2010/07/in-apararea-marelui-teolog-danion.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Sfîntul Teofan de Poltava (†1940), duhovnicul familiei Ţarului Nicolai al 2-lea:Ortodocşii trebuie să nu aibă comuniune de rugăciune cu schismaticii nou-calendarişti
    Înscris în: Atitudine,Gînduri,Istorie,Ortodoxie — Hristofor @ 1:06 pm
    Tags: anatema, stil vechi, calendar iulian, stilisti, stil nou, Biserica, Hristofor, Popas Alternativ, schisma, har, calendar gregorian, sigilion, Teofan de Poltava, schismatici, Sfanta Predanie

    “Faţă de patriarhia Constantinopolului şi adoptarea de către aceasta şi de către alte biserici a calendarului nou, Vlădica Teofan era la fel de intransigent: „Doar un Sinod Ecumenic poate introduce un nou calendar bisericesc, după cum Primul Sinod Ecumenic l-a introdus pe cel folosit acum. Orice altă adoptare neautorizată nu poate fi recunoscută ca fiind canonică.” Spre deosebire de Mitropolitul Antonie (Hrapoviţki) care, deşi adversar al schimbării calendarului, a pledat pentru păstrarea comuniunii cu nou-calendariştii şi a slujit împreună cu patriarhul nou-calendarist Miron [Cristea] mai mult decît o dată, Arhiepiscopul Teofan a adoptat linia „zelotă” a vechi-calendariştilor români şi greci. A şi scris două lucrări ample la acest subiect. În una dintre acestea, scrisă în 1926, scria:


    Nu au statornicit, oare, Sfinţii Părinţi ai Bisericii Ortodoxe hotărîri speciale în privinţa calendarului?

    Da, în repetate rînduri – cu privire la introducerea noului calendar gregorian – atît în întruniri private cît şi în sinoade. „Un exemplu în acest sens este următorul. În primul rînd, Patriarhul Ecumenic Ieremia II, contemporan reformei calendarului, a condamnat imediat, în 1582, împreună cu Sinodul său, noul sistem de cronologie roman ca fiind în dezacord cu Predania (Tradiţia) Bisericii. În anul următor (1583), cu participarea Patriarhilor Silvestru al Alexandrei şi Sofronie VI al Ierusalimului a convocat un Sinod bisericesc. Acest Sinod a declarat calendarul Gregorian ca nefiind în potrivire cu canoanele Bisericii Universale şi cu hotărîrea Primului Sinod Ecumenic referitor la Pascalie (metoda de calculare a Paştelui). „Prin lucrările acestui Sinod au apărut: un tom Sinodal, care a denunţat greşelnicia şi neputinţa primirii pentru Biserica Ortodoxă a calendarului gregorian, precum şi o Hotărîre Sinodală – Sigilionul din 20 noiembrie, 1583. Prin acest Sigilion, cei trei Patriarhi mai sus menţionaţi împreună cu Sinoadele lor i-au chemat ferm şi categoric pe ortodocşi să păstreze, chiar şi cu preţul sîngelui, [atît] Menologhionul [crugul anual de sărbători cu dată neschimbătoare] ortodox [cît] şi Pascalia iuliană, ameninţînd pe cei ce le vor nesocoti cu anatema, tăindu-i pe aceştia de la Trupul Bisericii lui Hristos şi de la adunarea celor dreptcredincioşi…

    De-a lungul următoarelor trei secole: al 17-lea, al 18-lea şi al 19-lea, un întreg şir de Patriarhi Ecumenici s-au pronunţat tranşant împotriva calendarului Gregorian, osîndindu-l în duhul hotărîrii sinodale statornicite de Patriarhul Ieremia II, totodată îndemnîndu-i pe ortodocşi să-l evite…
    Este adoptarea noului calendar importantă sau puţin importantă ?

    Este foarte importantă, mai ales în legătură cu Pascalia, şi este o neorînduială extremă şi schismă eclesiastică [la nivel de Biserică - Trup al lui Hristos], care îi îndepărtează pe oameni de comuniunea şi unitatea cu întreaga Biserică a lui Hristos, îi lipseşte de Harul Duhului Sfînt, zdruncină dogma unităţii Bisericii, şi, asemeni lui Arie, rupe cămaşa necusută a lui Hristos, adică dezbină pretutindeni ortodocşii, lipsindu-i de unitatea cugetului; rupe legătura cu Sfînta Predanie a Bisericii şi îi face să cadă sub osînda sinodală pentru dispreţuirea Predaniei.
    Care trebuie să fie, potrivit canoanelor, legătura ortodocşilor faţă de schismaticii nou-calendarişti ?

    Ortodocşii trebuie să nu aibă comuniune de rugăciune cu ei, chiar şi pînă la osîndirea lor sinodală.
    Ce pedeapsă se cuvine, potrivit Canoanelor Bisericii, celor care se roagă cu schismaticii nou-calendarişti?

    Aceeaşi osîndire ca şi acelora…”

    Sursa: “A life of Archbishop Teophan of Poltava”

    RăspundețiȘtergere
  18. http://logos.md/category/stil-de-calendar/

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari! Super blog. Daca doriti promovarea lui prin schimb de link 3 way va punem pune link pe unul din siteurile sau blogurile noastre pentru un link la site-ul: http://www.epariurisportive.com/

    RăspundețiȘtergere
  20. catre : pariurisportive
    Ai dat cu bata in balta; ce treaba au pariurile ( inchinare la idoli, spalare de bani etc.), cu Ortodoxia ?

    RăspundețiȘtergere
  21. cate biserici pe stil vechi sunt la noi in tara si sub ascultarea cui sunt?

    RăspundețiȘtergere
  22. dar ai uitat sa spui ceva - ca Danion Vasile de bine de rau ... asa mai stilist extremist cum il vad unii ne-a invitat sa cautam sincer sfintii parintii - toti, sau cati putem noi si sa ne rugam sincer la Dumnezeu sa ne descopere el adevarul

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu ,de bine de rau,citeam si inainte pe Sfintii Parinti,insa o erezie ,sau o ratacire trebuie aratata,pentru a nu induce in eroare pe multi.

    Origen a fost o minte stralucita,insa asta nu l-a ferit de erezie,si de lucruri reprobabile,din pacate.Daca prin Danion ai ajuns la Sfintii Parinti,e foarte bine,insa nu mai ai nevoie acum de Danion.

    Personal eu l-am asteptat sa creasca,era la un nivel in care mai avea multe de adaugat,el insa in schimb a cazut...

    RăspundețiȘtergere