vineri, 14 mai 2010

Doua milioane de km in cautarea Adevarului (5)

Un raspuns pentru un cititor:

Dincolo de efuziunea care ai observat-o,sunt un credincios foarte atent la dogme.Daca ai sa te uiti pe blogul meu,am fost printre primii care am semnalat derapajul lui Danion.
La fel si acum,am fost printre primii care am inceput sa lupt pentru apararea imaginii lui Klaus.Repet,ca sa ma fac inteles,eu am citit cartea mai demult,acum vreo 7 ani,si,desi mi-a placut foarte mult,nu i-am facut propaganda,pentru ca nici nu e in duhul ortodox acest lucru.Si ,aceasta lectura,timp de opt ani ,nu m-a facut sa am alunecari de credinta in dogme,am ramas acelasi,cu constante preocupari de a citi pe Sfintii Parinti etc.
Este prima data cand ies,ca sa spun asa, in public,desi am 40 de ani.
Daca i-am atacat pe acei parinti de care pomenesti,nu a fost propriu-zis un atac,ci o aparare ,zic eu.Articolul a fost puternic defaimator(gandeste-te ca daca patermihail se inseala,asa e,tonul e agresiv) si eu am simtit ca trebuie sa il apar pe Kenneth,un om la care tin si care mi-a oferit stari minunate duhovnicesti.Repet,nici nu stiam cine este patermihail.
In rezumat,acest razboi nu a fost pornit de mine.Eu,care l-as mai apara la fel de furibund si pe parintele Cleopa,daca ar fi cazul(mai sunt voci care-l limiteaza,vezi cazul Danion Vasile),sunt sigur 100%,ca Klaus Kenneth este un ortodox de la care avem ce invata.Si nu trebuie sa ne gandim ca nu e roman,crestinismul e universal.
Ma simt limitat de scris,pentru ca as avea atat de multe de spus in apararea lui,daca ar fi prin viu grai.
Acest razboi ,desi m-a mahnit,mi-a facut si un bine,pentru ca nici nu stiam ca are conferinta luna aceasta in toata tara,incat de-abia astept ziua de 27 mai,sa-l vad la Iasi.
In rest,daca ti-am starnit curiozitatea despre acest subiect,putem continua discutia pe mail.Nu tin neaparat sa spun toate detaliile public.
Eu am convingerea ca Kenneth e copt ,si e plin de bucurie duhovniceasca,pe care vrea sa o impartaseasca cu toti.
Am mai spus acest lucru,dar s-a inteles gresit.Si nu stiu cum are sa se inteleaga acum.Modul neconventional in care se prezinta Klaus,l-a avut si Domnul nostru Iisus Hristos pentru vremea aceea,si multi dintre preotii de atunci s-au smintit si nu l-au recunoscut.Mai aproape de noi,filmul Ostrov ne prezinta un calugar neconventional,are nu e inteles de obste.Nebunii pentru Hristos,care sunt printre Sfintii de seama,la vremea lor erau alungati cu pietre de catre crestini.-asa cum e si acum.
Daca Kenneth mai sare putin in sus,mai canta ceva etc,sa nu uitam ca este modul lui de a fi,o particularitate a firii sale,dar in acelasi timp nu incalca dogmele(daca le privesti in duh si nu in litera).Mie nu-mi plac deloc protestantii ,nici catolicii,asa incat ,daca as sesiza vreo deraiere,as reactiona si impotriva lui Klaus,nu sunt orbit de el.
La final,va invit sa-l iubiti,la fel cum si el isi arata disponibilitatea de iubire pentru tara noastra.

7 comentarii:

  1. Părintele Mihail16 mai 2010 la 23:07

    http://blog.patermihail.ro/arhive/1113#comment-723

    RăspundețiȘtergere
  2. Parinte Mihail,am inteles ca sunteti un om cultivat si citit,si sunteti si foarte respectat.
    Eu insa,un mirean necunoscut,dar care fac parte din Biserica,consider ca faceti o nedreptate cu Klaus Kenneth.Sper ca timpul sa-mi dea dreptate,desi e posibil ca acest om sa aiba dusmani toata viata.Consider insa ca este un fiu iubit de Hristos,mai mult decat multi dintre noi,care credem ca suntem pe drumul cel drept.
    Daca va amintiti o istorioara,un copil a fost primit la o manastire,si acel copil a reusit sa-L "convinga" pe Iisus sa se dea jos de pe cruce si sa -I dea de mancare.Stand de vorba,Iisus i-a promis baiatului,ca in Imparatia Tatalui Sau vor cina la fel ,impreuna,si-l va ospata cu toate bunatatile.
    Baiatul l-a intrebat daca si parintele Staret va veni la masa.Iar Iisus ,intristat,a raspuns ca nu.Finalul cred ca il stiti...

    RăspundețiȘtergere
  3. “„Nu este de folos nimănui ca cineva să-şi pună viaţa murdară la vedere”, precizează Pr. Mihail Stanciu” Ma astept sa-i infiereze si pe maica Ecaterina Fermo , care isi expune experientele de viata in Talita Kumi , apoi pe Nicolae Steinhardt , care face la fel in Jurnalul Fericirii , apoi pe Ioan Ianolide in Intoarcerea la Hristos .
    De Danion Vasile nu mai spun ( De la zeita mortii la Imparatul vietii) , fiindca pe acesta deja l-au judecat si condamnat la iad , nu mai au rabdare ca sa-l judece Hristos !

    RăspundețiȘtergere
  4. Da,nici mie nu mi s-a parut un criteriu valabil acesta,sa nu iti poti spune trecutul.Dimpotriva acest lucru e ca o spovedanie in fata tuturor,si mai mult trebuie apreciata.
    Nu am vrut sa-i raspund parintelui Mihail punct cu punct la acel articol,m-a durut prea mult inima citindu-l si nu am vrut sa reiau lectura.
    Dar asa este,fiecare afirmatie a sa,poate fi demontata usor,si inteleasa de cei care mai vor sa inteleaga.Caci din pacate,multi vad ca merg ca oile,dupa ce spune unul sau altul,nevrand sau neputand sa-si foloseasca propria minte si constiinta.Dincolo de asta,am convingerea ca sunt multi care il inteleg pe Klaus Kenneth,dar nu au intrat pe net,sau daca au intrat pe net,s-au abtinut sa comenteze.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. A mai aparut un articol denigrant la adresa lui Klaus : http://saccsiv.wordpress.com/2010/05/18/chestiunea-klaus-kenneth-sau-cum-multi-l-ar-primi-bucurosi-de-acum-pe-antihrist-fara-a-mai-fi-nevoie-sa-%E2%80%9Ene-salveze%E2%80%9D-de-foamete-si-razboi/#respond

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu judeca! asta nu mai reprezinta o porunca pentru "marii marturisitori" din manastirea Antim! Sa isi mai vada de manastire si sa mai lase dorinta de marire si publicitate! Sa isi faca niste camine de batrani si de copii...sa slujeasca cu adevarat, sa creeze o lume mai buna pentru cei de langa ei si sa renunte la visul de marire si de convertire a intregii lumi. Suntem chemati sa slujim aproapelui acolo unde suntem,...nu sa huzurim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. acest anonim care spune nu judeca este iosif cel ce are treaba cu calugarii dindu-le mereu sfaturi.

    RăspundețiȘtergere